Dla jakich wartości parametru m
majtaj5: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki ujemne?
2x²(2−m)x+m=0
Ile wyjdzie Δ?
7 gru 11:30
5-latek: Zapisz dokladnie rownanie
7 gru 11:33
majtaj5: 2x²+(2−m)x+m=0
7 gru 11:34
5-latek: To jakie dasz warunki to tego ?
7 gru 11:35
Wazyl: wzory vieta , wieta czy nie wieta?
Δ>0 (2 rozwiązania)
x1*x2>0
x1+2<0
ca iloczyn
−ba suma
7 gru 11:36
majtaj5: Δ>0
a≠0
−ba<0
ca>0
7 gru 11:37
Wazyl: podstaw i licz
7 gru 11:39
majtaj5: Problem mam z Δ
7 gru 11:39
5-latek: no to liczymy z e wzoru delte
napisz ile wynosi a=... b=.... c=.... 2+
7 gru 11:39
majtaj5: bo wychodzi mi 128
7 gru 11:39
5-latek: to na koncu 2+ nie ma byc
7 gru 11:40
5-latek: jak CI moze wyjsc jakas liczba skoro masz parametr m
7 gru 11:41
majtaj5: m2−12m+4
i z tego kolejną
7 gru 11:42
majtaj5: i wychodzi 128
7 gru 11:42
Wazyl: i co w tym strasznego? Wyciśnij coś z tego pierwiastka.
7 gru 11:44
5-latek: czyli mamy miec Δ>0 to m2−12m+4>0 i wyznaczasz przedzi aly gdzie jest >0 czyli znowu delta i
m1 i m2
7 gru 11:44
5-latek: no dobrze na zachete Δ=128 (nie liczylem ale skoro tak napisales ?) to
√128=√16*8=√16*√8=
4*2√2=8√2
7 gru 11:53