Dany jest wielomian
Blue: Dany jest wielomian W(x)= (x
2−9x+14)(x
2+3x+m). Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla
których ten wielomian ma dokładnie TRZY pierwiastki. Z góry dziękuje za pomoc
7 gru 10:46
5-latek: x2−9x+14 ile ma pierwiastkow ?
To ile musi miec x2+3x+m pierwiastkow zeby bylo 3 pierwiastki
To wobec tego.....?
7 gru 10:50
Blue: x2−9x +14 ma 3 przerwiastki?
7 gru 10:55
5-latek: 
. ILe moze miec najwiecej rozwiazan rownanie kwadratowe ?
7 gru 10:57
Blue: no 2
7 gru 11:00
5-latek: No to teraz pokaz ze to rownanie x2−9x+14=0 ma 2 pierwiastki
7 gru 11:01
Blue: delta wychodzi mi ujemna.
7 gru 11:03
Blue: nie wychodzi pomyliłam się....
x1 = 2 a x2 =7
7 gru 11:05
5-latek: Znowu

Δ=(−9)
2−4*1*14= 81−56= ile czyli jak delta ?
7 gru 11:05
5-latek: No ok .
W sumie to chodzilo o to zeby pokazac ze to rownanie ma 2 pierwiastki bo delta >0
TO teraz tak jesli to rownanie x2−9x+14 ma dwa pierwiastki a wielomiam W(x) ma miec
pierwiastkow 3 to ile pierwiastkow musi miec x2+3x+m ?
7 gru 11:08
5-latek: No czekam na Twoja odpowiedz
7 gru 11:16
5-latek: Pewnie pod innyn nickiem zobaczymy niedlugo to zadanie
7 gru 12:02
ICSP: Odp
wielomian x
2 + 3x + m musi mieć
dwa pierwiastki
7 gru 12:06
Wazyl: 5−latku równanie x2+3x+m musi mieć 1 rozwiązanie, czyli Δ=0
9−4m=0
m=94
7 gru 12:08
ICSP: Δ = 0 jest za słabym warunkiem niestety
7 gru 12:09
Wazyl: Chodzi Ci o podwójne pierwiastki?
7 gru 12:11
5-latek: Witam

Tak jedno . Ale zainteresowana woli poczekac na rozwiazanie niz nawet
powiedziec zle lub nie wiem

I juz to zadanie dawno by miala z glowy i ze zrozumieniem
7 gru 12:12
ICSP: dla m = −10 oraz m = −70 również ma 3 pierwiastki
7 gru 12:14
Wazyl: Prawda, zapomniałem o tym ICSP
7 gru 12:17
ICSP: Ja też dałem plamę

Zapomniałem, że Δ = 0 daje nam jeden pierwiastek. Oczywiście trzeba sprawdzić czy nie będzie on
równy jednemu z pierwiastków równania x
2 − 7x + 14
7 gru 12:27
5-latek:
7 gru 12:32