:)
kasia: prosze o pomoc
dane są wierzchołki trójkąta A(1,2,−1) B(0,1,1) c(1,3,4)
a) wyznacz równania wysokosci i ich punkt przeciecia
b) znależc środek okręgu opisanego na trójkącie
7 gru 09:57
5-latek: No to pomoc
a) trzeba napisac ronanie prostej przechodzacej przez punkt A i B a potem rownanie prostej
prostpadlej do niej i przechodzacej przez punkt C i masz jedna wysokosc
napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i C i rownanie prostej prostopadlej do
niej i przewchodzacej przez punkt b i masz druga wysokosc
porownac te obie proste prostopadle i masz punkt przeciecia
b) srodek okregu opisanego na trojkacie zeby wyznaczyc nalezy policzyc np srodek odcinka AB i
napisac rownanie symetralnej przechodzacej przez ten srodek
policz tez np sroek odcinka BC i napisz rownanie symetralnej przechosdzacej przez ten srodek
Potem przyrownaj te poste do siebie
7 gru 10:38
AS:
Wektor kierunkowy prostej AB: w1 = [−1,−1,2]
Wektor kierunkowy prostej CD: w2 = [m,n,p]
Warunek prostopadłości:− − n + 2*p = 0 zachodzi dla m = 1 , n = 1, p = 1
Równanie wysokości CD:
x = 1 + t , y = 3 * t, z = 4 + 3*t
Podobnie powtórzyć dla wysokości AE i BF
7 gru 11:35
AS: Równanie szukanego okręgu
x2 + x + y2 − 5*y = 4 = 0
Poprawka w zapisie do poprzedniego komunikatu
Warunek prostopadłości:
−m − n + 2*p = 0 zachodzi dla m = 1 , n = 1 , p = 1
7 gru 11:43
kasia: ską wiesz ze m=1 n =1 i p=1?
7 gru 11:48
kasia: mozna to jednoznacznie stwierdzic?
7 gru 11:49
AS: Dobiera się tak,by warunek zachodził.
Może być np. tak m = 8, n = 2 , p = 5 lub m = 1.n = 0 , p = 1/2
7 gru 11:52
kasia: a nie moge prostej AC zamienic na postać parametryczną wziać to jako punkt np.d postawiac
współrzędne i poprowadzic wektor z Bd który musi w iloczynie skalarnym z wektorem AC dać 0 ?
znalazłabym ten punkt na prostej AC który połaczony z B jest równoległy do AC wiec jest to
prosta zawierająca wysokosc z punktu B, znalezc jej wektor i napisac prostą.
?
7 gru 11:55
AS: A może tak
Równanie prostej AB: x = 1 − t , y = 2 − t , z = −1 + 2*t
Na prostej tej obieram dowolny punkt P(x,y,z) i szukam takiego
położenia by odległość PC była najmniejsza
Kwadrat odległości PC
d2 = (1 − 1 + t)2 + (3 − 2 + t)2 + (4 +1 − 2*t)2 = t2 + (1 + t)2 + (5 − 2*t)2
Obliczam pochodną by obliczyć minimum odległości
(d2)' = 2*t + 2*(1 + t) + 2*(5 − 2*t)*(−2) = 2*t + 2 + 2*t − 20 + 8*t = 0
12*t − 18 = 0 => t = 3/2
Współrzędne punktu P: P(−1/2,1/2,2)
7 gru 12:31
kasia: i mi tez wyszły takie współrzedne punktu. tylko potem te proste wysokosci nie wychodzą mi takie
jak powinny
7 gru 12:36
AS: Dokładniej,w czym problem?
7 gru 13:13
kasia: nie wiem wydaje mi sie ze dobrze licze a w odp jest inny wynik
7 gru 13:27