O co tu chodzi? Prosze o jakies przykłądy rozwiazania, nie wiem od czego zaczac
krecik8765678: Tresc:
Układ dwójkowy, ogolne zasady innych ukłądów liczbowych.
Nie mam pojecia jak to zaczac, nie mam punktu zaczepienia, prosze o pomoc
6 gru 23:21
Janek191:
Układ dwójkowy : cyfry 0 i 1
Np. 12 = 110
102 = 1*21 + 0*20 = 210
112 = 1*21 + 1*20 = 2 + 1 = 310
1002 = 1*22 + 0*21 + 0*10 = 410
itd.
6 gru 23:28
Janek191:
1002 = 410 czytamy : jeden zero zero w systemie dwójkowym = 4 w systemie
dziesiątkowym
6 gru 23:35
krecik8765678: o cholercia, nic nie rozumiem
6 gru 23:59
Manieck: Pisząc układ liczbowy, masz na myśli system liczbowy?
Szczerze, to nie wiem czy da się tak łatwo wyjaśnić szczegółowo wszystkie zagadnienia z tym
związane. Poszukaj w internecie haseł "addytywne i pozycyjne systemy", "Podstawy systemów
liczbowych", "Konwersja systemów liczbowych"
7 gru 00:10
AS: W systemie dziesiętnym mamy (zwróć uwagę na reszty).
356 :10 = 35 r 6
35 : 10 = 3 r 5
3 : 10 = 0 r 3 reszty czytane od końca dają nam liczbę wejściową.
W systemie dwójkowym
51 : 2 = 25 r 1
25 : 2 = 12 r 1
12 : 2 = 6 r 0
6 : 2 = 3 r 0
3 : 2 = 1 r 1
1 : 2 = 0 r 1 5110 = 1100112
W systemie siódemkowym
311 : 7 = 44 r 3
44 : 7 = 6 r 2
6 : 7 = 0 r 6 31110 = 6237
Sprawdzenie ostatniego wyniku
3 + 2*7 + 6*72 = 311
7 gru 11:20