| |||||||||||||||
lim U{ | = | ||||||||||||||
| n2+3n−1 |
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||||||||||||||||
| n2 +3n+1 | n2 +3n +1 | 1 |
| 1 | ||
mam problem wiem z odp że wynik to | ale nie wiem jak pozbyć się tej n!, tak aby wynik | |
| 2 |
| n(n−1) | ||||||||
= | |||||||||
| 2 |
| n! | |||||||||
ale wzór newtona jest | = | |||||||||
| k!(n−k)! |
| n! | n! | |||
myślałem że wychodzi | to rozpisuje na | czyli robiłem to źle? | ||
| 2!(n−2)! | 2(n−2)(n−3) |
| n ! | ( n − 2) ! * ( n −1)*n | |||||||||
= | = | = | |||||||||
| 2 *( n −2 ) ! | 2 *( n −2 ) ! |
| ( n − 1)*n | ||
= | = 0,5 ( n2 − n) | |
| 2 |
| 0,5 ( n2 − n) | 0,5*(1 − 1n) | |||
an = | = | |||
| n2 + 3n + 1 | 1 + 3n + 1n2 |
| 0, 5*( 1 − 0) | ||
lim an = | = 0,5 | |
| 1 + 0 + 0 |
pomału może ogarnę, dzięki raz jeszcze za pomoc.