Wsród 8 kul...
golemgolem: Wśród 8 kul znajdują się 4 białe i 4 czerwone kule. Dzielimy je losowo na dwie czwórki.
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że w każdej czwórce będzie kula czerwona?
Liczę to na piechotę i mi wychodzi 0,75. Jeśli dobrze zrobiłem to możecie mi wytłumaczyć jak to
zrobić w prostszy sposób?
6 gru 22:13
Hajtowy: Warto tutaj sobie narysować drzewko

Będzie "co nieco" widać
6 gru 22:24
golemgolem: A jak to drzewko ma wyglądać?
6 gru 22:26
Maslanek:
A' − zdarzenie przeciwne do danego, tj. w jednej z czwórek nie ma czerwonej kuli
|A'| = 2
Dalej prosto...
Tylko zastanawiam się, czy |A'|=1 czy |A'|=2. Ale myślę, że raczej ta druga opcja.
7 gru 16:43