:)
mela: Hej

Mam problem

, z dziedziny geometrii analitycznej

. Przypuśćmy ze jest sobie
stożkowa. Chcąc ułatwić sobie obliczenia należy przesunąć i obrócić układ współrzędnych lub
przesunąć i obrócić figurę. Wzory na układ współrzędnych rozumiem. Ale tych drugich nie

Oto
one:
| ⎧ | x' = xcosα + ysinα − a | |
| ⎩ | y' = −sinα + ycosα −b |
|
I skad wiadomo czy podstawić za sin i cos wartość na minusie czy na plusie? Czy x' i y' to są
współrzędne ,,nowej" czy ,,starej" figury?
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
6 gru 22:12
mela: Jeszcze jedno pytanie

: czy można je stosować zamiennie?
6 gru 22:14
MQ:
⎧x' = xcosα + ysinα
⎩y' = −sinα + ycosα
to przekształcenie współrzędnych przy obrocie układu o kąt α
⎧x' = −a
⎩y' = −b
to przesunięcie o wektor [a,b]
6 gru 22:18
mela: x' i y' to są ,,nowe" współrzędne? można stosować zamiennie wzoru na układ i figurę?
6 gru 22:22
MQ: Tak: x' i y', to nowe.
6 gru 22:37
mela: thanks
7 gru 10:35