matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowodzenie
I'm AM.:
Wykaż, że jeśli a,b,c ∊ R ti a
2
+b
2
+c
2
=ab+bc+ca , to a=b=c.
6 gru 22:09
ICSP:
a
2
+ b
2
+ c
2
= ab + bc + ca ⇒ (a − b)
2
+ (a − c)
2
+ (b+c)
2
= 0 (a − b)
2
+ (a − c)
2
+ (b+c)
2
= 0 ⇒ a = b ⋀ a = c ⋀ b = c ⇒ a = b = c c.n.w.
6 gru 22:11