Narysuj wykres funkcji wiedząc że
Igor:

Witam
Poprzednim razem mi pomogliście z zadaniami mam nadzieję że i tym razem znajdą się chętni.
Otóż uczę się do sprawdzianu ale mam nieco zaległości i muszę to jakoś nadrobić.
Na razie umiem na ok. 40% z tego co będzie, dzięki tej stronce sporo się zdążyłem nauczyć, jest
bardzo pomocna.
Przejdźmy do zadanka, na początku chcę wiedzieć czy aby na pewno dobrze rozwiązuję jeden z
przykładów, ponieważ mam problemy z podstawianiem i nie wiem za co się zabrać
Narysuj wykres funkcji wiedząc że:
a.) określona jest wzorem f(x) = −x −3
y= −1 * 0 −3 = −3
y= −1 * 1 −3 = −4
y= −1 * 2 −3 = −5
+ Wykres (0;−3) (1;−4) (2;−5)
b.) jej wykres przechodzi przez punkt A=(0;2) i funkcja ma współczynnik kierunkowy 2
Jeśli poprzednie zadanie dobrze zrobiłem to proszę tylko o wskazówkę co pod co mam podstawić do
wzoru a resztą się zajmę.
Z góry dziękuję za pomoc, ostatnim razem dzięki temu że mi pomogliście z funkcją kwadratową
zdałem do 2 klasy LO. Pozdrawiam
6 gru 21:39
Radek: Podpunkt A dobrze zrobiłeś

Współczynnik b mówi nam o miejscu przecięcia się z osią OY (0,b) i już pierwszą informację masz
. Współczynnik kierunkowy to a
6 gru 21:47
Radek: Masz określić wzór funkcji czy jak ?
6 gru 21:49
Igor: Ok dzięki wielkie już rozwiązuje.
Rozwiązać i narysować muszę
6 gru 21:53
Radek: No to chyba już wszystko wiesz
6 gru 21:54
Igor: Tak, dzięki raz jeszcze trochę się pogubiłem w materiałach umieszczonych na ej stronie ale już
mnie nakierowałeś
6 gru 22:05
Radek: To dobrze wyszło wszystko dobrze

?
6 gru 22:07
Igor: Kurde źle mi wychodzi mógłbyś rozwiązać albo zacząć chociaż ?
6 gru 22:27
Radek: Wzór funkcji to
y=2x+2
f(3)=2*3+2=8
(1,4)
f(−3)=2*(−3)+2=−4
(−3,−4)
Teraz wystarczy połączyć obie te współrzędne prostą.
I zauważysz że przetnie się z osią OY w miejscu (0,2)
6 gru 22:36
Igor: Teraz już wszystko jasne, dzięki wielkie raz jeszcze.
Mam jeszcze do sprawdzenia.
Zapisz równanie prostej:
a) y= −3x+2 w postaci ogólnej
3x+y−2=0
b) −3x+15y+1=0 w postaci kierunkowej
−15y=3x+1
y=
−315 +
115
Mam nadzieje że dobrze bo chciałbym się już położyć o 4:20 wstaję do pracy
6 gru 22:53
5-latek: | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) powinno byc tak 15y=3x−1 wiec y= |
| x− |
| to y= |
| x− |
| popraw i spac |
| | 15 | | 15 | | 5 | | 15 | |
6 gru 23:06
Igor: Już prawie śpię, niedowidzę na oczy

nie dość że znaki gubię to jeszcze zapominam skrócić

Dzięki Radek i dobry 5−letni chłopczyku.
6 gru 23:12
Igor: poprawię się jeszcze w a) i kładę się
3x−y−2 =0
6 gru 23:17
5-latek: Miales dobrze . ma byc 3x+y−2=0 . Nie porawiaj Lepiej idz spac
6 gru 23:19
Igor: Rzeczywiście mój błąd y zostaje po tej samej stronie ale wpadka
6 gru 23:25