matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
Blue:
Wykaż, że liczba a =
√
7+4
√
3
+
√
7−4
√
3
jest całkowita.
6 gru 21:38
Alfa:
7+4
√
3
= 4 + 4
√
3
+ 3 = (2+
√
3
)
2
7−4
√
3
= 4 − 4
√
3
+ 3 = (2−
√
3
)
2
podstaw i skorzystaj z tego, że:
√
x
2
= |x|
6 gru 21:40
MQ:
Znak | | można opuścić, bo 7>4
√
3
6 gru 21:56