matematykaszkolna.pl
ciągi zaq: monotoniczność ciągu (1+2/n)n Oczywiście ciąg ten jest rosnący,tylko jak mam to wyjaśnić an+1−an bądz iloraz ich niczego nie wyjaśnia Proszę o pomoc
6 gru 20:43
zaq: up
6 gru 20:51
6 gru 20:54
zaq: o co chodzi w nierówności bernoiliego?
6 gru 21:01
6 gru 21:20
zaq: Dobra widzę ,że nike nie odpowiem,a więc mam pytanie.Czy jeżeli liczę granicę ciągu i mam symbol 0* to czy mogę korzystać z twierdzenia o granicy iloczynu ciągu zbieżnego do zera oraz ciągu ograniczonego?
6 gru 21:37
zaq: osobiście uważam,że nie mogę bo ten drugi ciąg musi być ograniczony tak? Natomiast co zrobić gdy jest 0 *
6 gru 21:41
6 gru 21:48
Krzysiek: Co do nierówności bernoulliego to chyba tam jest dokładnie wszystko wyjaśnione. 0* to jest symbol nieoznaczony więc zależy od przykładu co należy zrobić. często przekształca się to do symobolu 0/0 lub /
6 gru 22:09
zaq: no tak robię w granicach funkcji a póżniej de hospitalem,ale w ciągach? A jeśli chodzi o ten ograniczony to jest tak jak mówiłęm,że musi być 0*jakiś ciąg który jest ograniczony?
6 gru 22:23
Krzysiek: zależy od przykładu różnie się liczy granice ciągu jak masz symbol nieoznaczony. Tak musi być ciąg ograniczony.
6 gru 22:24
zaq: chodzi mi o przykłąd np n2/2n występuje tutaj /,no i na początku skorzystałem z twierdzenia ,o którym wspominałem wyżej no,ale niestety nie jest to prawidłowe mimo iż wynik wychodzi dobry czyli 0
6 gru 22:26
6 gru 22:30
Krzysiek: jak dobrze skorzystałeś z tego tw. i dobry wynik wyszedł co czemu ma byc nie prawidłowe? akurat granicę tego ciągu możesz na wiele sposobów policzyć tw. Stolza, licząc granicę nan, licząć granicę an+1/an
6 gru 22:36
6 gru 23:48
zaq: okey,zrobiłememotka
6 gru 23:57