Oblicz granice
GG: oblicz granice;
sin(π
√n2+n,czyli lim sin(π
√n2+n−sin(πn)=
| | sin(π√n2+n−πn) | | cos(π√n2+n+πn) | |
lim2 |
| * |
| po sprzezeniu bedzie |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
lim2sin |
| *cos( |
| (√n2+n+n)=√2cos( |
| √n2+n+n) i co dalej wiem ze to nie ma |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
granicy, ale co z tym cos?
6 gru 19:41
6 gru 19:46
Krzysiek: to nie jest to samo,
sin(π√n2+n−πn+πn)
i rozpisać dla n=2k i n=2k+1 , k∊N
granica to zero.
6 gru 20:17
6 gru 21:15
asdf: a jak chcesz to jeszcze udowodnij:
limx→0 (1+|x|)1x nie istnieje
6 gru 21:20
asdf: no i jeszcze takie coś:
| | |x| | |
limx→0 |
| też, że nie istnieje |
| | x | |
i minimalnie trudniejsze:
lim
x→0 ( |x| )
1/x, też, że granica obustronne są różne
6 gru 21:22
asdf:
w ostatnim chodzilo mi o:
też, że granica lim{x→x
0− ≠ lim
{x→x
0+
(niewyraznie troche napisane, mozna sie przyczepić

)
6 gru 21:23