Kombinatoryka: Ile jest takich liczb, w ktorych
Henryco: Ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7} tworzymy liczby pieciocyfrowe. Ile jest takich liczb, w
ktorych:
a) Cyfry nie moga sie powtarzac
b) Cyfry 2 i 5 wystepuja 2 razy
c) Cyfra 2 wystepuje co najmniej dwa razy i cyfra 5 wystepuje 2 razy
?
6 gru 19:06
Henryco: Wiem chyba jak zrobic pierwsze
a)to 7*7*6*5*4= 5880
reszte nie
6 gru 19:08
Panko: komentarz
| | | |
* | *8 = (liczba miejsc na dwie dwójki) * (liczba miejsc na dwie |
| | |
piątki)*(piąte pole w obsadzie 6−cio cyfrowej) −
| | | |
* | *1 =(liczba miejsc na dwie dwójki bez pierwszego pola)*( liczba miejsc na |
| | |
dwie piatki bez pierwszego pola)* (pierwsze pole obsadza zakazana tu cyfra 0)
6 gru 19:25