Oblicz wartość wyrażeń
błąd_bezwględny: Prosze o sprawdzenie − pierwiastki
a) √3 − 2*(√3−1) = √3−3+2 = √3 − 5
b) (√3−1)2 = 3+1 = 4
c) √3 * (√3−1) = 3 − √3
d) [√3 − 1] /(kreska ułamkowa)[ √3] = [√3 − 1] /(kreska ułamkowa) [√3 ] (koniec ułamka
i kolejny obok −>) * √3/√3 = [3−1]/[3] = 2/3
6 gru 19:04
PW: b)
(
√3−1)
2 = (
√3)
2 − 2
√3•1+1
2 = 3 − 2
√3 +1 = 4 − 2
√3
Stosujemy wzór (a−b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
a) tez źle
| | a | |
d) zapisz jak należy uzywajac symbolu ułamka. |
| tworzy się pisząc U {a}{b} bez spacji. |
| | b | |
6 gru 19:33
błąd_bezwględny: | √3 − 1 | | √3 | | 3−1 | | 2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
A jakie wtedy powinno być rozwiązanie w a)?
Czyli tylko c) mam dobrze?
6 gru 19:42
PW: | | √3 − 1 | | (√3−1)√3 | | 3 − √3 | |
|
| = |
| = |
| |
| | √3 | | (√3)2 | | 3 | |
W a) wykonaj uważnie mnożenie
−2•(
√3 − 1)
6 gru 20:00
błąd_bezwględny: no tk −2*(√3−1) czyli −2*√3 = −3 a −2*−1 =2 nie widzę błędu?
6 gru 20:05
PW: ...= √3−3+2 = √3 − 5 tu były błędy. Policz jeszcze raz:
√3 − 2•(√3 − 1) = √3 − 2√3 + 2 = ...
6 gru 20:11
błąd_bezwględny: To wtedy wyjdzie −√3 + 2?
6 gru 20:14
PW:
6 gru 20:32
Saj: Czyli c) jest dobrze? I wszystkie już poprawione i wszystko oki?
6 gru 20:34