Prosze o sprawdzenie
błąd_bezwględny: Prosze o sprawdzenie błędów:
Obliczenia mam takie, nie wiem czy dobre.
13,83 ~ 13,9
błąd bezwzględny: |13,83−13,9| = 0,07 (to wydaje mi się ok)
błąd względny: 0,07/13,83 * 100% = 0,5% (tak mi wychodzi, znaczy to 0,5 to też już w
zaokrągleniu, nie wiem czy tak może być)
Z góry dziękuje za poprawę błędów
6 gru 18:57
błąd_bezwględny: Prosze, to bardzo dla mnie ważne, mam dużą prace jutro do oddania
6 gru 19:28
PW: Błąd bezwzględny − taką definicję przyjęliście na lekcji? Sprawdź.
Zazwyczaj definiuje się błąd bezwzględny jako różnicę między przybliżeniem a wartością
dokładną, w tym wypadku
13,9 − 13,83 = 0,07.
Niby to samo, ale sens inny. Gdyby przyjąć przybliżenie 13,8, to błąd byłby
13,8 − 13,9 = − 0,1
(miałby wartość ujemną). Po tym czy błąd jest dodatni, czy ujemny poznajemy przybliżenie z
nadmiarem i z niedomiarem.
6 gru 19:49
błąd_bezwględny: Treść zadania jest taka: Oblicz błąd bezwzględny i względny przybliżenia 13,83 ha ≈ 13,9 ha.
Nie wiem do końca jak to zrobić, takie rozwiązanie znalazłam w podręczniku, nie miałam
możliwości by mi nauczyciel to wytłumaczył na lekcji, bo mamy z dyrektorką, i ona wszystko
każe nadrabiać z podręcznikiem, a coś takiego dała nam na pracę w domu. Jutro muszę jej to
oddać. Byłabym bardzo wdzięczna za wytłumaczenie mi tego
6 gru 19:54
PW: Zajrzyj do podręcznika − jaka jest tam przyjęta definicja błędu bezwzględnego − jest to
x − x0,
czy
|x − x0|.
Przez x oznaczyłem przybliżenie, a przez x0 − wartość dokładną.
Idzie o tę wartość bezwzględną. Jeżeli w podręczniku jest druga wersja definicji, to w
porządku.
6 gru 20:05
błąd_bezwględny: Mam taką definicję: błąd bezwzględny przybliżenia liczby jest to wartość bezwzględna różnicy
tej liczby i jej wartości przybliżonej. x− liczba, a − przybliżenie liczby x |x−a| − błąd
bezwzględny
błąd względny przybliżenia liczby jest to stosunek błędu bezwzględnego do wartości bezwzględnej
tej liczby. Błąd względny jest wyrażany najczęściej w procentach.
| |x−a| | |
| − błąd względny. |
| |x| | |
Nic z tego nie rozumiem.
6 gru 20:10
PW: A czego tu nie rozumieć? Przyjęliście po prostu definicję z wartością bezwzględną.
Poczytaj w Wikipedii pod hasłem "błąd bezwzględny", że możliwe są dwie wersje definicji −
dlatego się dopytywałem.
Rozwiązanie masz dobre przy takiej definicji jaką przyjęliście.
6 gru 20:16
błąd_bezwględny: Czyli wszystko ok? A może to być warte w zaokrągleniu 0,5%? Bo właśnie z tym miałam największy
dylemat
6 gru 20:19
PW: Tak, wyrażając błąd w procentach zaokrąglamy wynik, reguł tu chyba żadnych nie ma, Trzeba
zrobić to rozsądnie, tak jak to uczyniłaś (skoro rozważane liczby mają najwyżej dwa miejsca po
przecinku, śmieszne byłoby podawanie błędu względnego z jakąś nadzwyczajną dokładnością).
6 gru 20:31
nick: (57)*−1*52
w mianowniku
w liczniku jest
(5−2)*4:50
Przedstaw w postaci potęgi liczby 5
5 maj 20:16