Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(1,5), B=(8,-2)
kamczatka: Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(1,5), B=(8,−2) i C=(9,1)
Trzeba wyznaczyć punkt przecięcia symetralnych jego boków i mam pytanie obojętnie które to boki
mogą być ? np może być symetralna A i B czy A i C ? Które boki brać do wyznaczania tej
symetrlanej ?
6 gru 18:32
Mila:
Wybierasz dwa dowolne boki, bo symetralne boków Δ przecinają się w jednym punkcie.
6 gru 18:34
kamczatka:

to tutaj przecież symetralna boku A i B mają inny punkt przecięcia niż symetralna boku BC
6 gru 18:38
kamczatka: czy tu chodzi o punkt przecięcia symetralnych ?
6 gru 18:39
kamczatka: dobra to już wiem
6 gru 18:42
Mila:

Chodzi o przecięcie się symetralnych ze sobą a nie z bokami.
A=(1,5), B=(8,−2) i C=(9,1)
Lepiej skorzystaj z wzoru:
S=(a,b) środek okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 równanie okręgu ośrodku S i promieniu r.
Podstawiając wsp. punktów A,B,C mamy:
(1−a)
2+(5−b)
2=r
2
(8−a)
2+(−2−b)
2=r
2
(9−a)
2+(1−b)
2=r
2
Rozwiń wg wzorów skróconego mnożenia i odejmij równania stronami.
Dokończ.
6 gru 18:50
kamczatka: i co z tych równań ma wyjść ?
6 gru 18:53
kamczatka: np. z pierwszego równania wychodzi a2−2a+26−10b+b2=r2 i co dalej
6 gru 18:59
kamczatka: ?
6 gru 19:12
kamczatka: dobra już wiem
6 gru 19:15
kamczatka: a by mógł mi ktoś pomóc wyznaczyć równanie symetralnej BC ?
Prosta BC:
−2=8a+b
1=9a+b
a=3
b=−26
więc równanie prostej BC : y=3x−26
Symetralna
I mi tu właśnie coś nie wychodzi dobrze robiłem do tej pory?
6 gru 19:17
kamczatka: dobra zrobiłem
6 gru 19:48