Potrzebuje kogoś kto porządnie wytłumaczy mi matmę do matury ! prosze o pomoc
Wiola: Dany jest wielomian W(x) =x4 + 6x3 + 19x2 +30x +25 . Wyznacz wszystkie wartosci parametrów a
ib. Wielomiany W(x)był rowny wielomianowi P(x) = ( x2 + ax + b2 )
6 gru 17:34
ICSP: Nie istnieją takie wartości parametrów a oraz b aby wielomiany W(x) i P(x) były równe
6 gru 17:37
Janek191:
Może miało być P( x) = ( x2 + a x + b)2 ?
6 gru 17:39
Wiola: Masz racje moj bład
P(x) = ( x2 +ax+b)2
6 gru 17:41
ICSP: Najpierw wymóż P(x)
P(x) = (x2 + ax + b)2 = (x2 + ax + b)(x2 + ax + b) = ...
6 gru 17:43
Janek191:
a = 3
b = 5
6 gru 17:49