Podaj watrośc parametru m
Ola1: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
Określ dla jakiego m równanie x2−mx+m+3=0
ma dwa pierwiastki spełniające warunek x1=1 +x2
6 gru 17:20
Bizon:
1. Δ>0
2. x1=1+x2
6 gru 17:36
Bizon:
1. sama −
6 gru 17:37
Darth Mazut: ale z tego co pamiętam wzory vieta określają tylko przypadki x1*x2 i x1+x2 to jak to dalej
pociągnąć?
6 gru 17:40
Bizon:
a jak je wyprowadzono?
Przecież możemy pociągnąć jak mówisz
6 gru 17:54
Darth Mazut: no też prawda
6 gru 17:56
pigor: ..., lub istnienie pierwiastków zapewnia Δ= m2−4m−12 >0 ⇔
⇔ m2−4m+4−16 >0 ⇔ (*) (m−2)2 > 16,
a z warunków (wzory Viete'a i dany): x1+x2= m i x1−x2=1 /± stronami ⇔
⇔ 2x1= m+1 i 2x2= m−1 i 4x1x2= 4(m+3) ⇒ m2−1= 4m+12 ⇔
⇒ m2−4m−13= 0 ⇔ m2−4m+4−17= 0 ⇔ (m−2)2= 17 >16 patrz(*) ⇔
⇔ |m−2|= √17 ⇔ m−2= ±√17 ⇔ m∊{2−√17, 2+√17}
6 gru 18:31
Ola1: wielkie dzięki za rozwiązanie.
6 gru 19:12