Zbiór równania
Muminek: Jaki jest zbiór rozwiązań równania
(x2−x)/x=0
?
Proszę o pomoc
6 gru 17:19
Darth Mazut: 1) określ dziedzinę
2) wyłącz x przed nawias
3) skróć coś niecoś...
4) rozwiąż uproszczone równanie
6 gru 17:27
Muminek: najgorzej z ta dziedziną...
w jaki sposób ją określić?
Proszę, pomóżcie
6 gru 17:32
Darth Mazut: Dziedzina to zbiór x które możesz podstawić do tego równania, w matematyce przyjmuje się tak,
że nie dzieli się przez 0, no to jakiej liczby nie możesz podstawić za x?
6 gru 17:35
Hajtowy: Dziedzina to mianownik.
x≠0
D=R−{0}
Można też zapisać: D: (−oo;0) ∪ (0;+oo)
6 gru 17:37
Muminek: hmm..
i teraz chyba źle robię..
x(x−x)x = 0
po skróceniu x2 = 0
a x musi byc różne od 0 uhhh
6 gru 17:49
Darth Mazut: źle wyłączyłeś przed nawias, czynnik wyłączony przed nawias po pomnożeniu przez to co w
nawiasie zostanie ma dać Ci pierwotną formę licznika.
6 gru 17:53
Muminek: x(x−1)x=0
x−1 = 0
x=1
Czyli zbiór zadań to {1}?
Może to banalne, ale wolę się upewnić...
6 gru 17:58
Darth Mazut: tak, rozwiązaniem równania jest x = 1 albo zbiór jednoelementowa x ∊ {1}.
6 gru 18:10
Miminek: dzięki wielkie!
6 gru 18:13