Proszę o sprawdzenie
Ally: Obliczyć
log5 2,5 + log25 4
log5 5/2 + log25 4
log25 5/2
−−−−−−−−−−−−−− + log25 4
log25 5
log25(5/2 −5) + log25 4
log25(−5/2 *4)
log25 (−10)
to jest inaczej −log25(10) ?
6 gru 17:03
Janek191:
log5 2,5 + log25 4 = log5 2,5 + log52 4 = log5 2,5 + 12 log5 4 =
= log5 2,5 + log5 412 = log5 2,5 + log5 2 = log5 (2,5*2) = log5 5 = 1
6 gru 17:07
Mila:
| | 5 | | log5(4) | | 2log5(2) | |
log5( |
| )+ |
| =log5(5)−log5(2)+ |
| = |
| | 2 | | log5(25) | | 2 | |
=1
6 gru 17:09
Ally: a dlaczego nie wychodzi mi własnie jak zamienie ten pierwszy logarytm na podstawe 25?
6 gru 17:14
Ally: aaa już wiem dlaczego nie obliczylam log
25 5 ok dziękuje
6 gru 17:16