help
Kiraa: rozwiąż równanie |x3−x| +x2−1=0
6 gru 16:26
matyk: Badamy zachowanie wyrażenia pod modułem tzn x
3−x. Potem korzystamy z definicji wartości
bezwzględnej
6 gru 16:31
Wazyl: |coś|=coś
coś=coś lub coś=−coś.
Czego nie rozumiesz?
6 gru 16:32
matyk: Wazyl rozwiąż "twoją" metodą równanie |2x|=x−1 i przekonaj się, że to co piszesz jest bez sensu
w tym przypadku.
6 gru 16:34
Darth Mazut: x3 − x ≥ 0
x(x2−1)≥0
x(x−1)(x+1)≥0
z tego wynika że wyrażenie ≥ 0 dla <−1;0> oraz <1; +∞)
dla x <−1;0> oraz <1; +∞)
mamy x3 − x + x2 − 1 =x2(x+1) −1(x+1) = (x+1)(x2−1)=0
(x+1)(x−1)(x+1) = 0 dla x=
−1 (pierwiastek podwójny) ∊ przedział
1 ∊ przedział
teraz sprawdź jeszcze w ten sam sposób gdy wyrażenie w module jest < 0
6 gru 16:36