Rozwiąż nierówność
Albert: Rozwiąż nierówność:
x>−2
x
2−2x−1<0
√Δ=2
√2
x
1=1−
√2
x
2=1+
√2
x∊(1−
√2;1+
√2)
x<−2
−x
2+2x−3<0
Δ=4−12=−8
p=1
q=−2
x∊(−
∞;−2)
odp to x∊(−
∞;−2)U(1;3) co mam źle?
6 gru 16:26
wredulus:
Pokaz jak z 2/(x−1) > 1
Wyszlo Ci to co Ci wyszlo
6 gru 16:28
wredulus:
I gdzie zalozenie : x rozne od 1 i x rozne od −2
6 gru 16:30
Albert: mnożyłem prezez kwadrat (x−1) źle? przy nierównościach przez kwadrat się mnoży przecież
6 gru 16:31
wredulus:
No to ponowne przemnoz i sprawdz gdzie blednie mnozylesz / przerzucales na strone
6 gru 16:33
wredulus:
Zauwaz ze po przemnozeniu zarowno lewa jak i prawa strona zawiera czlon (x−1) a wiec x=1 bedze
pierwiastkiem ... u ciebie taknie jest .... wiec masz blad przy przenoszeniu
6 gru 16:35
Albert: czyli 2>(x−1)
2
2>x
2−2x+1
x
2−2x−1<0
6 gru 16:35
Albert: juz chywa widze błąd

dziękuje
6 gru 16:36