Dla jakich wartości
Albert: Dla jakich wartości parametru m równianie mx
2−2(m+2)x+m−2=0 dla 2 pierwiastki ujemne:
robiłem tak:
Założenia:
I Δ>0
II x
1x
2>0
III x
1+x
2<0
I Δ=4m
2+16m+16>0
Δ
m=0
m
0=−2
m∊(−
∞;−2)U(−2;+
∞)
m∊(−
∞;0)U(2;+
∞)
m∊(−2;0)
i wyszło mi, że m∊(−2;0) a w odp jest że m∊(−
23;0)
długo patrzyłem i nie widzę błędów. Założenia moim zdaniem są poprawne. Prosze o pomoc
6 gru 16:12
matyk: Po pierwsze masz źle deltę policzoną.
Po drugie jeśli w zadaniu jest 2 pierwiastki ujemne, to może być jeden podwójny pierwiastek
(dwa równe pierwiastki). Powinniśmy dorzucić warunek Δ=0
6 gru 16:30
Albert: ok to jeszcze jak Δ=0
czyli:
Δ=4m2+16m+16=0
Δm=−2 i co dalej?
6 gru 16:33
matyk: Nadal źle delta. Poza tym twój podręcznik nie uwzględnił dwóch jednakowych pierwiastków...
6 gru 16:38
Albert: a nie trzeba zrobić tylko dla Δ=0? nie pisze 2 różne tylko 2. WIDZĘ błąd. Dzięki
6 gru 16:41
Albert: dlaczego delta jest źle. b=−2m−4 jednak nie widze xd
6 gru 16:43
Albert:
6 gru 16:47
Albert: widzę błąd jednak jak się robi 3h majce to daje to do zrozumienia że czas odpocząć
6 gru 16:48
matyk: Napić się piwko i dalej
6 gru 16:56