matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoz
jolus11056:
przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o polu 9γ3. oblicz objetosc stozka
6 gru 15:28
Janek191:
Mamy P
Δ
= 9
√
3
więc
√
3
a
2
= 9
√
3
/ * 4
4
a
2
√
3
= 36
√
3
/ :
√
3
a
2
= 36 a = 6 r = 0,5a = 0,5*6 = 3
√
3
h = a
= 3
√
3
2
Objętość stożka
1
1
V =
P
p
* h =
π r
2
*h
3
3
1
V =
π* 3
2
*3
√
3
= 9
√
3
π [ j
3
]
3
=============================
6 gru 18:20