prosze pomozcie
jolus11056: wyznacz objetosc stozka, ktorego tworzaca ma dlugosc 12 cm i jest nachylona do plaszczyzny
podstawy pod katem 30 stopni
6 gru 15:23
Janek191:

l = 12 cm
h = l*sin 30
o = 12 cm *0,5 = 6 cm
| | √3 | |
r = l* cos 30o = 12 cm* |
| = 6 √3 cm |
| | 2 | |
zatem objętość stożka
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| π r2*h |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π *( 6 √3 cm)2 * 6 cm = |
| π*108 cm2* 6 cm = 216 π cm3 |
| | 3 | | 3 | |
===================================================
6 gru 17:36