Rówanie tryg po
Radek:
Rozwiąż równanie
tgx=1
6 gru 15:20
Radek:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kππ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ ? |
| | 6 | | 6 | |
6 gru 15:23
Radek:

o to chodzi ?
6 gru 15:25
Radek: ?
6 gru 15:32
Radek: ?
6 gru 15:40
Mila:
Tak.
6 gru 15:41
Radek:

ale nie rozumiem dlaczego dla cox=−1 jest tylko kπ a nie 2kπ ?
6 gru 15:44
Radek: okres podstawowy to T=2π. Może ktoś mi to wytłumaczyć ?
6 gru 15:52
Radek:
6 gru 16:06
Mila:
cos(x)=−1⇔
x=π+2kπ
6 gru 18:40