Wyznacz wartości parametru m, dla których
Albert: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział
(−2;0)
a)6x<m proszę o podpowiedź
6 gru 15:01
wredulus_pospolitus:
nie ma wartości bezwzględnej albo 'cuś takiego'
6 gru 15:03
Albert: nie ma, tylko to

sprawdziłem jeszcze raz. Proszę tylko o wskazówkę
6 gru 15:04
Albert: prosze o inny sposób niż narysowac 6x i potem y=m i sprawdzić dla jakiego m należy.
6 gru 15:08
pigor: ..., widzę to np. tak :
x∊(−2;0) ⇔
−2< x < 0 ⇒ −
12>
1x /*6 ⇔ −3 >
6x ⇔
⇔
6x< −3 = m ⇒
m=−3 − szukana
wartość m. ...
6 gru 16:36