kilka zadan z zadania domowego ktoych nie umiem
agnieszka: Czy
√5 = 5
1/2? (5 do potęgi 1/2)
I czy 5
√2−2
√2+
√2 = 4
√2?
A i jeszcze zy zaokrąglenie 12,65 ~ 12,7 jest z nadmiarem czy niedomiarem czy w ogóle błędne,
bo ja mysle ze z nadmiarem, ale nie chce byka zrobic?
ładnie prosze, rozwiazalam ale nie wiem czy dobrze
6 gru 14:45
wredulus_pospolitus:
tak
√5 = 51/2
i także
5√2 − 2√2 + √2 = √2*(5−2+1) = 4*√2 = 4√2
6 gru 14:46
wredulus_pospolitus:
skoro z liczby 12.65 robisz liczbę 12.7 (czyli 12.70) to w takim razie dodałaś 'coś' czy
odjęłaś

w tyakim razie jest to z nadmiarem czy niedomiarem
6 gru 14:46
agnieszka: dodalam, a o to chodzi. czyli z nadmiarem

bo zaokragla sie od 5 w dol nie w gore dzieki
wielkie
6 gru 14:53
wredulus_pospolitus:
yyyy ... z tym zaokrąglaniem 'od 5 w dół nie w górę' to rzecz nie jest taka prosta
6 gru 14:58
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę zarówno zaokrąglenie do 12,6 jak i do 12,7 może być prawidłowe ... chociaż
najczęściej przyjmowana konwencja wśród fizyków wskazuje na zaokrąglanie do liczby parzystej
... czyli:
12,65 ∼ 12,6
12,75 ∼ 12,8
6 gru 15:00