Zadanie z konursu.
Blue: Załóżmy, że dla pewnych liczb x≠y zachodzi równość:
x− 1/x = y − 1/y
Podaj wartość wyrażenia x*y.
Mam takie obliczenia w odpowiedziach:
x−y = 1/x − 1/y
x−y = (y−x)/xy
xxy = (y−x)/(x−y) = −1 − tej linijki nie rozumiem.... Mógłby ktoś wyjaśnić

?
Ja robiłam tak:
x−y = 1/x − 1/y
x−y = (y−x)/xy
x
2y −xy
2 = y−x
x(xy−y
2) = y−x
xy − y
2 = (y−x)/x
xy = (y−x)/x +xy
2/x
xy = (y−x+xy
2)/x
I dalej nie wiem, co zrobić... Podpowie ktoś

?
pigor: .,., no to ja bym robił jeszcze inaczej , a nie lubię ułamków, dlatego,
np. tak :
x−1x= y−1y /*xy i (*)
x≠y≠0 ⇒ x
2y−y= xy
2−x ⇔ x
2y−xy
2+x−y= 0 ⇔
⇔ xy(x−y)+1(x−y)=0 ⇔ (x−y) (xy+1)=0, a stąd i z (*) ⇔ xy+1=0 ⇔
xy=−1 .