Wyznacz wartości parametru m
Albert: Wyznacz wartości parametru m , dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wsólnych
f(x)=2x
g(x)=mx+1
jak to zrobić inaczej niż przez rysowanie?
6 gru 14:40
Albert:
6 gru 14:47
wredulus_pospolitus:
2 ≠ mx
2 + x
mx
2 + x − 2 ≠ 0
Δ = 1 + 4m
1 + 4m < 0 <−−− tylko wtedy DLA KAŻDEGO 'x' (poza 0 −−− poza dziedziną) nie będzie zachowana
dana równość z której wychodziliśmy
4m < −1
koooniec
6 gru 14:51
Albert: w odp jest m<−18
6 gru 14:53
wredulus_pospolitus:
boże
zobacz jak wyliczyłem Δ

... popraw mój błąd i wyjdzie tak jak w odpowiedziach
6 gru 14:57
Albert: Δ=1+8m już widzę błąd, czaje dzięki
6 gru 14:58
pigor: może byś sobie sprawdził "deltę",
Albercie, a nie zawracał koledze głowy , co
6 gru 15:00