Kwantyfikatory i wartość logiczna.
Tomek: Poniższe zdania zapisać korzystając z kwantyfikatorów oraz określić ich wartość logiczną:
a. Dla dowolnego m równanie mx2 − mx − 2m = 0 ma rozwiązanie.
b. Nie dla każdej liczby rzeczywistej jej kwadrat jest większy od tej liczby.
c. Dla pewnej wartości parametru m nierówność mx2 − x − 4m > 0 jest prawdziwa dla każdej
liczby rzeczywistej.
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
6 gru 13:53
wredulus_pospolitus:
no ale w czym mamy Ci pomóc
pomagam: który 'znaczek' Twoim zdaniem oznacza zwrot "dla dowolnego"
6 gru 13:56
Tomek: Jakbym umiał to rozwiązać to nie prosiłbym o pomoc, ale widzę że Ty jesteś wszystko wiedzący!
6 gru 14:09
Tomek: Wie ktoś jak zrobić to zadanie?
6 gru 14:14
wredulus_pospolitus:
nadal nie odpowiedziales na moje pytanie ... który znaczek oznacza zwrot 'dla dowolnego'

to co ... chcesz by ktoś za Ciebie to zrobił

bo skoro nie chcesz skorzystać z
'naprowadzania' to liczysz w takim razie na gotowca
6 gru 14:16
wredulus_pospolitus:
a to zadanie które masz wymaga od rozwiązującego −−− 'myślenia logicznego'. Jedyne w czym Ci
pomóc możemy ... to pomóc w 'włączeniu' tegoż myślenia ... rozwiązanie za Ciebie w żadnym
stopniu nie pomoże bo będą to dla Ciebie po prostu 'szlaczki' które przepiszesz bezmyślnie i
analogicznego podpunktu już nie zrobisz
6 gru 14:18
wredulus_pospolitus:
Więc albo z pokorą przyjmij tok nauczania, który może wydawać Ci się poniżej Twojego poziomu IQ
... albo sam rozwiąż.
Bo gotowiec to najgorsze co możesz otrzymać tutaj −−− bo na kole/egzaminie polegniesz na
najbardziej banalnym przykladzie
6 gru 14:19
Tomek: Nie chce żeby ktoś za mnie to zrobił ale nie wiem o co w tym chodzi. Siedzę nad tymi
kwantyfikatorami i jakoś nie mogę dopasować tego do tego zadania..a co do Twojego pytania to
nie wiem, może że m∊R?
6 gru 14:22
Tomek: To o to Ci chodziło czy nie?
6 gru 14:36
wredulus_pospolitus:
nie ... nie oto chodziło
w matematyce masz dwa główne kwatyfikatory:
∃ oraz ∀
inaczej oznaczane także:
∨ oraz ∧ (tutaj mam tylko 90% pewności, czy nie pomyliłem kolejności)
które znaczą:
∃x −−− ISTNIEJE (taki) x, że ....
∀x −−− DLA KAŻDEGO (dla dowolnego z danego zbioru) x zachodzi (prawdą jest) ....
6 gru 14:40
wredulus_pospolitus:
A więc:
"Dla dowolnego m"
będzie oznaczało: ∀m
6 gru 14:41
wredulus_pospolitus:
pytanie teraz ... jak przerobić całe to zdanie (1) ... aby można przy użyciu (paru) tych dwóch
kwantyfikatorów, zapisać coś o dokładnie tym samym sensie
6 gru 14:42
wredulus_pospolitus:
w tym momencie kluczowe jest odpowiedzenie na pytanie:
"równanie mx
2 − mx − 2m = 0 ma rozwiązanie" ... co to właściwie oznacza
6 gru 14:43
wredulus_pospolitus:
i teraz czekam na Twoją odpowiedź (im bardziej 'prozaiczna' tym lepiej −−− bo właśnie tak
trzeba sobie to tłumaczyć: 'na chlopski rozum')
6 gru 14:47
Tomek: ∀m∊R∃x∊R mx2 − mx − 2m = 0
6 gru 14:51
Tomek: Chyba aż za bardzo na chłopski rozum to potraktowałem..
6 gru 14:52
wredulus_pospolitus:
dokładnie
6 gru 14:52
wredulus_pospolitus:
tylko bym zrobić jedynie ∀m ∃x
bez podawania ∊R w obu przypadkach ... ponieważ w wyjściowym zdaniu nie masz słowa
podanego o zbiorze do którego ma należeć m oraz x
6 gru 14:53
Tomek: Czyli dobrze to zapisałem czy nie?
6 gru 14:53
Tomek: A co oznacza to 'określić ich wartość logiczną'?
6 gru 14:54
wredulus_pospolitus:
a nóż widzelec wykładowca powie ... ale ja chciałem aby m był liczbą zespoloną
rozumiesz mnie

po prostu masz zapisać 'nie mniej, nie więcej' jak to co jest napisane w
zadaniu
6 gru 14:54
Tomek: Tak, to rozumiem. A co z tą wartością logiczną?
6 gru 14:55
wredulus_pospolitus:
ja bym zapisał to tak:
∀m ∃x mx2 − mx − 2m = 0
gdybyś napisał to tak jak napisałeś to w 98% przypadków bym to zaliczył jako dobrze zrobione
'określić ich wartość logiczną' = 'czy coś takiego w ogóle ma sens ... jest prawdą ... a może
fałszem'
innymi slowy: sprawdź czy dla dowolnego 'm' to równanie będzie miało jakieś rozwiązanie
6 gru 14:56
Tomek: Ok, dzięki wielkie. A b. będzie wyglądało mniej więcej tak: ∃x∊R x2>x ?
6 gru 14:59
wredulus_pospolitus:
dokładnie
i wartość logiczna tego (b) określasz poprzez wskazanie przykładu (bo w końcu kwantyfikator
wskazuje o ISTNIENIU 'jakiegoś')
6 gru 15:01
wredulus_pospolitus:
jak widzisz ... trza to 'na chlopski rozum' zrobić
i teraz też rozumiesz dlaczego chciałem abys sam do tego doszedł

6 gru 15:02
wredulus_pospolitus:
dobra ... ja uciekam ... pisz swoje rozwiazania ... inni sprawdzą
6 gru 15:05
Tomek: Rozumiem i teraz wiem że miałeś rację z tym żebym próbował sam to zrobić. Jeszcze tylko zapytam
o c jak już mniej więcej to kumam. ∃m mx2 − x − 4m > 0
6 gru 15:07
Tomek: Tam chyba powinno być ∃m∊x, tak?
6 gru 15:09
wredulus:
Mam problem z symbolami na komorce wiec napisze slownie
ISTNIEJE m DLAKAZDEGO x mx2 − x − 4m > 0
6 gru 16:23