nie wiem z jakiego wzoru skróconego mnożenia skorzystać
michał:
Wykaż korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia że prawdziwa jest równość
∛(38−17 √5 ) + ∛( 38+ 17√5 )= 4
wyrażenie w nawiasach są pod pierwiastkiem trzeciego stopnia
6 gru 13:35
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem ... masz podpowiedź o konieczności skorzystania ze wzorów skróconego
mnożenia ... więc do dzieła
6 gru 13:45
5-latek: a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2)
6 gru 13:45
wredulus_pospolitus:
(a+b)*(a2−a*b + b2) = (a3 + b3) <−−− z tego wzoru 'umiejętnie' skorzystaj
6 gru 13:46
michał: ale brudzi ten pierwiastek trzeciego stopnia
6 gru 14:18
wredulus_pospolitus:
nie jest tak źle ... rób i nie 'jęcz'
6 gru 14:20
michał:
6 gru 15:34
pigor: ..., no cóż, nie ma na to szybkiej metody, ale ja (trochę myśl i wprawa)
wpadłem na to, że tu (2±
√5)
3=...= 38±17
√5, a więc dalej chyba prosto
6 gru 15:45
michał: chyba robię błędy bo wychodzi że równość nie jest prawdziwa
6 gru 16:37
matyk: Równość jest jak najbardziej prawdziwa. Zerknij na wskazówkę pigora
6 gru 16:42
michał: dzięki sprawdziłem i wszystko się sprawdza ,ale jak do tego wyrażenia dojść
6 gru 16:48
pigor: ...,
(a± b)3= a3± 3a2b+ 3ab2±b3 , zatem zobaczmy
np. tak :
(2+
√5)
3= 2
3+3*4
√5+3*2*5+5
√5= 8+12
√5+30+5
√5= 38+17
√5;
(2−
√5)
3= 2
3−3*4
√5+3*2*5−5
√5= 8−12
√5+30−5
√5= 38−17
√5,
więc
3√38−17√5+ 3√38+17√5= 3√(2− √5)3+
3√(2+ √5)3=
=
3√(2− √5)3+
3√(2+ √5)3= 2−
√5+2+
√5=
4 c.n.w. . ...
6 gru 16:51
pigor: ..., napisałem ci jak, duża wprawa i umiejętność przewidywania,albo
jak już to metodą prób i błędów, dobierając a i b niedaleko odbiegających od
tego czego oczekujesz, czyli wyrażenia (a±b)
3 i tyle; ale możesz też mieć
na uwadze przy szukaniu odpowiednich a,b taką "inną" postać rozwinięcia
(a±b)
3= a
3± 3a
2b+ 3ab
2±b
3 =
a3±b3+3ab(b±a) . itp, itd.
6 gru 17:02