zespolona
kasia: Jednym z wierzchołków kwadratu jest punkt z1= 4−i. wyznaczyć pozostałe wierzchołki tego
kwadratu,
jeżeli jego środkiem jest punkt z0: 6−i
6 gru 12:52
5-latek: Na liczbach zespolonych jeszce sie dobrze nie znam bo dopiero zaczynam
Jak policzyc pozostale wierzcholki to nie powinnas o to w ogole pytac gdyz jest to wiedza z
podstawowki Pani studentko

.
Narysuj sobie kwadrat . Oznacz jeden wierzcholek i srodek . Odleglosc |z,z
1| to pola wa
przekatnej kwadratu wiec ?
6 gru 13:09
kasia: chodzi o to że w ogóle nie rozumiem jak je przesunąć te punkty żeby wyznaczyć wierzchołki ....
6 gru 13:15
5-latek: Wobec tego ja sie poddaje

A znasz wzor na wspolrzedne srodka odcinka ?
6 gru 13:17
wredulus_pospolitus:
Kasiu
narysuj układ współrzędnych
punkt z
1 = 4−i
oznaczasz punkt o współrzędnej (4, −1)

z0 = 6−i −> punkt (6,−1)
i juz sprowadziłem to zadanie do zadania na poziomie gimnazjum/liceum
do dzieła
6 gru 13:19
kasia: tak znam ale to chodzi o analize zespolona....
6 gru 13:20
wredulus_pospolitus:
Kasiu ... czy Ty potrafisz zaznaczyć punkt z
1 = 4 − i
6 gru 13:22
kasia: tak potrafie 4 na osi x a −1 na y
6 gru 13:29
wredulus_pospolitus:
no to 'jesteś w domu'
bo to zadanie sprowadzasz do analizy poznane w liceum/gimnazjum
6 gru 13:32
wredulus_pospolitus:
poznanej*
6 gru 13:32
6 gru 13:36
wredulus_pospolitus:
oczywiście że można
a jako że masz środek podany ... to wskazuje że nawet wypadałoby skorzystać z wyliczania
pierwiastków
6 gru 13:38
kasia: tylko no nie bardzo wiem jak...
6 gru 13:40
wredulus_pospolitus:
heh
masz współrzędne środka
masz współrzędne jednego z pierwiastków −−− wyznacz odległość pomiędzy punktami
|z|3 = ta własnie odległość
należy pamiętać o konieczności 'nakierowania' pierwszego pierwiastka na właściwy punkt (ten
który wyliczyłeś)
6 gru 13:44