wartość bezwzględna
matura: Rozwiąż
||2x + 4|| +1| = 5
6 gru 12:23
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
6 gru 12:24
ICSP: na braku jednej kreski
6 gru 12:24
matura: nie wiem co z tą wartością bezwzględną w wartości bezwzględnej jak ze znakami itp
6 gru 12:25
wredulus_pospolitus:
matura się zbliża heh
1) 2)
|2x+4| + 1 ≥ 0 |2x+4| + 1 < 0 <−−− bzduuuura (sprzeczne z założeniami modułu)
wtedy
|2x+4| + 1 = 5
|2x+4| = 5 −1
|2x+4| = 4
czyli już wiemy, że
|2x+4| = 4
no to rozwiązujesz dalej
6 gru 12:42