Rozwiąż graficznie nierówność
Albert: Rozwiąż graficznie nierówność:
jak to graficznie rozwiązać wystarczy normalnie? rozważyć 2 możliwości gdzie wartość bezwzg.
>=0 i <0? i na końcu to narysować i podać odp?
6 gru 12:21
wredulus_pospolitus:
| | 2x−2 | |
a potrafisz narysować f(x) = |
| |
| | x−4 | |
wskazówka:
| | a | |
przekształć tą postać funkcji w następującą: |
| + c |
| | x−b | |
| | a | |
narysuj funkcję g(x) = |
| |
| | x | |
| | a | |
a następnie przesuń ją o odpowiedni wektor aby uzyskać f(x) = |
| + c |
| | x−b | |
'nanieś' wartość bezwzględną
zaznacz na wykresie prostą y=4
odczytaj przedziały 'x' spełniająca powyższa nierówność
6 gru 12:24
Albert: | | x−1 | |
ok dzięki ale ja jestem głupi xd w ogóle nie myślę. A jak jest | |
| |>x−1 to tak samo |
| | x−2 | |
tylko narysować prostą y=x−1 i sprawdzić co jest nad nią?
6 gru 12:35
wredulus_pospolitus:
dokładnie
6 gru 12:38