Wykres funkcji
Albert: | | 3x+2 | |
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x)=− |
| względem prostej o |
| | x+2 | |
| | a | |
podanym równaniu. Zapisz jej wzór w postaci g(x)= |
| +q |
| | x−p | |
a) względem prostej x=−2
proszę o wskazówkę
robiąc g(x)=f(−2x) to dobry pomysł?
6 gru 12:04
Albert:
6 gru 12:18
wredulus_pospolitus:
1)
przekształć widoczną postać f(x) w taką jakiej postaci szukasz g(x)
2) zauważ, ze D
f = R/{−2}
3) tak więc, g(x) jest symetryczna względem asymptoty pionowej funkcji f(x)
4) jak w takim razie będzie wyglądał wykres g(x)

5) koniec zadania
6 gru 12:21
Albert: to jest LO nie miałem przebiegu zmienności i nie umeim i nie che umieć wzoru na asymptoty xd
6 gru 12:25
Albert: wiem, że wykres będzie taki sam

ale jak byłoby wzg. prostej x=−3 to jak to przekształcić?
6 gru 12:29
wredulus_pospolitus:
to że nie masz wyznaczania asymptot w liceum nie oznacza, że jesteś zwolniony z takiej wiedzy
jak:
hiperbola posiada dwie asymptoty
i potrafienia ich wyznaczania (co de facto pozwala narysować daną hiperbolę)
i nie ... wykres nie będzie taki sam
gdyby funkcja g(x) była symetryczna względem np. x=−3 to ... graficznie najszybciej by się do
tego doszło jak wygląda nowy wykres
6 gru 12:37
Albert: wiem ale muszę podać wzór, W takim razie nie czaje
6 gru 12:39
Albert: dlaczego nie tak samo jak asymptota pionowa jest równa −2 to jest ten sam wykres.
6 gru 12:40
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
analogiczny przykład ale z funkcją f(x) = |
| |
| | x−1 | |
asymptota pionowa x=1
g(x) jest symetryczna z f(x) względem x=1
6 gru 12:44
Albert: a bez takiej interpretacji graficznej jak to wyznaczyc?
6 gru 12:46
Albert: a co do tego zadania to mam względem prostej x=−2
| | −4 | |
f(x) po przekształceniu wyszło: |
| −3 |
| | x+2 | |
i taka też jest odpowiedź, że tak ma wyglądać funkcja g(x)
6 gru 12:48
wredulus_pospolitus:
hmmm
ogólny przypadek dla każdej osi symetrii − nie musi to być któraś z asymptot (tylko dla
hiperbol):
1) znaleźć punkt przecięcia się osi symetrii z asymptotą
2) wyznaczyć wektor o jaki trzeba przesunąć wykres aby ten punkt znalazł się w (0,0)
3) znaleźć wzór funkcji f1(x) (czyli f(x) po tym właśnie przesunięciu)
4) dokonać przekształcenia wedle osi symetrii (w 99% przypadków będzie to OX ... czyli robisz
g1(x) = f1(−x) )
5) przesuwasz wykres g1(x) o wektor wyznaczony w punkcie (2)
koooniec
6 gru 12:53
wredulus_pospolitus:
jeżeli osią symetrii jest jedna z asymptot to w takiej postaci f(x) po prostu
'wrzucasz' − przed ułamek
6 gru 12:55
wredulus_pospolitus:
czyli:
6 gru 12:55
Albert: a co do tego zadania to mam względem prostej x=−2
f(x) po przekształceniu wyszło:
i taka też jest odpowiedź, że tak ma wyglądać funkcja g(x)
6 gru 12:56
Albert: | | −4 | |
a ja mam w odp że g(x) jest |
| −3 |
| | x+2 | |
6 gru 12:57
wredulus_pospolitus:
jeżeli oś symetrii nie pokrywa się z żadną z asymptot to masz trudniejsze zadanie i musisz
zrobić jak napisałem o 12:53 ... ponieważ symetria powoduje 'zmianę' położenia którejś
(przynajmniej jednej) asymptoty (tej która nie jest równoległa do osi symetrii danej w
zadaniu)
6 gru 12:57
wredulus_pospolitus:
bo masz błąd w f(x)
| | 3x+2 | | 3x+6 − 4 | | −4 | | +4 | |
f(x) = − |
| = − |
| = − |
| − 3 = |
| − 3 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
6 gru 12:58
Albert: | | 3x+2 | |
nie rozumie dalej dlaczego funkcja f(x)=− |
| po odbiciu wzg prostej x=−2 jest równa |
| | x+2 | |
6 gru 13:00
Albert: aha dzięki wielkie
6 gru 13:00
wredulus_pospolitus:
Albert
zauważ, że:
| | 4 | |
to +2 i −3 to jest de facto "pozostałość po"/"informacja o" wektorze, który przesunął |
| |
| | x | |
do takiej właśnie pozycji
szukasz funkcji g(x) symetrycznej względem jednej z asymptot ... czyli asymptoty pozostaną w
tym samym miejscu ... więc "pozostałość po"/"informacja o" wektorze będzie taka sama
| | 4 | | 4 | | −4 | |
symetryczny wykres do |
| względem asymptoty to będzie − |
| ... czyli |
| ... |
| | x | | x | | x | |
| | −4 | |
przesuwasz go o wspomiany wektor i powstaje: |
| − 3 |
| | x+2 | |
6 gru 13:04
wredulus_pospolitus:
gdyby osią symetrii była inna prosta (dla uproszenia nadal byłaby to prosta równoległa do
| | −4 | |
którejś asymptoty) to doszłoby do zmiany 'informacji o' wektorze który przesunąłby |
| w |
| | x | |
odpowiednie miejsce (punkt przecięcia się asymptot by się zmienił)
6 gru 13:05
wredulus_pospolitus:
na dobrą sprawę ... bez wyobrażenia sobie tego graficznie −−−−− baaaaaardzo ciężko by było to
rozwiązać
6 gru 13:06
Albert: z postu o 12:53
5) przesuwasz wykres g1(x) o wektor wyznaczony w punkcie (2)
tylko że współrzędne wektora mają być przeciwnych znaków niż wyznaczony tak?
6 gru 13:12
Albert: a jak jest względem y=−x−5 to przesuwamy na punkt [0;0] i odbijamy wzoględem punktu (0;0)
−f(−x) tak?
6 gru 13:18
wredulus_pospolitus:
niee ... współrzędne mają być takie same
6 gru 13:26
wredulus_pospolitus:
bo te współrzedne wektora reprezentują jedyny punkt przecięcia sie osi symetrii z asymptotą ...
czyli punkt który 'pozostanie na swoim miejscu'
6 gru 13:27
wredulus_pospolitus:
względem y=−x−5

szczerze mówiąc ... zycze powodzenia w próbie tego zrobienia ...
na dobrą sprawę ... aby szybko i sprawnie zrobić symetrię ... nalezy zacząć od wskazania nowego
miejsca przecięcia się asymptot (i wykreślenia ich)
reszta to już idzie 'jak z bicza strzelił'

co więcej ... mając (nowe) współrzedne punktu przeciecia się asymptot ... znasz wektor o który
musisz przesunąć funkcję g
1(x) = −f
1(x)
6 gru 13:29