postać dwóch liczb niewymiernych
lucas6274: Przedstaw liczbę √7−2√10 w postaci dwóch liczb niewymiernych.
6 gru 11:52
ICSP: Wskazówka :
7 = 5 + 2 = (√5)2 + (√2)2
2√10 = 2 * √5 * √2
6 gru 11:54
lucas6274: (
√2−
√5)
2 = (
√2−
√5)
2 = |
√5−
√2| o to chodzi

6 gru 12:06
ICSP: √(√2 − √5)2 = |
√2 −
√5| =
√5 −
√2
Zapewne miałeś na myśli to samo, tylko nie potrafiłeś tego jakoś zgrabnie napisać
6 gru 12:07
5-latek: Nie o to chodzi
x2 nie rowna sie |x| tylko √x2=|x|
6 gru 12:08
lucas6274: dziękuje
6 gru 12:22