matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Limes, pilna pomoc :(
Adam:
Cześć. Pomoże ktoś to rozwiązać? Pilnie potrzebuje pomocy.
sin(x−1)
1−x
2
Tam jest "sin(x−1)" dzielone na "1−x
2
". Należy obliczyć granicę funkcji. Nie wiem jak to przekształcić, żeby wyszedł dobry wynik
6 gru 11:39
ICSP:
za mało informacji
6 gru 11:41
Krzysiek:
ICSP
i tak wiesz,że wynik to −1/2
6 gru 11:49
ICSP:
mi się wydawało. że 0
6 gru 11:52
Adam:
x→1 wybaczcie
6 gru 11:53
ICSP:
1
faktycznie wyjdzie −
bo
2
sin(x−1)
sin(x−1)
lim
= lim
=
1 − x
2
(1−x)(1+x)
sin(x−1)
1
1
1
= lim
*
→ − 1 *
= −
−(x−1)
x+1
2
2
Wszędzie pod lim powinno być napisane x → 1
6 gru 11:56
Adam:
Super dzięki!
6 gru 12:01