Prosze o pomoc bo nie wiem jak rozwiazac to zadanie tekstowe:(
Chuckie: Samochod ciezarowy i samochod terenowy maja do pokonania 480km. Baze opuszczaja w tym samym
czasie. Samochod terenowy porusza sie z predkoscia o 20km/h wieksza niz ciezarowka i
przyjezdza na miejsce o 2 godziny wczesniej. z jaka predkoscia poruszaja sie oba pojazdy?
6 gru 11:27
Darth Mazut: v = s/t ==> vt = s
480 = (v+20)(t−2)
480 = v*t
rozwiąż ten układ równań
6 gru 11:32
Chuckie: A to mam podstawic za v i t?
6 gru 11:34
Darth Mazut: v − predkosc ciezarowki
t − czas ciezarowki
6 gru 11:41
Chuckie: Szczerze powiem ze i tak ciezko mi to rozwiazac
6 gru 11:43
Darth Mazut: v = 480/t
480 = (480/t + 20)(t−2)
480 = 480 − 960/t + 20t − 40
40 = −960/t + 20t / *t
40t = −960 + 20t2
lepiej?
Przypominam jeszcze że czas raczej nie powinien być ujemny
6 gru 11:54
5-latek: To ja CI powiem szczerze ze tego typu zadania to pewniak na maturze wiec naucz sie je
rozwiazywac
wyznacz np v z 1 rownania i podstaw do drugiego
6 gru 11:56