prosze o jak najszybsza pomoc pelne rozwiazanie
Daga: .
6. Na loterii jest 15 losów, z których cztery są wygrywające. Kupujemy jeden los. Wyznacz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że nie wygramy.
7. W pudełku są kule białe i czerwone. Stosunek liczby kul białych do liczby kul czerwonych
jest równy 14:16. Wyznacz prawdopodobieństwo wyciągnięcia z pudełka kuli czerwonej.
8. Liczba 35 jest medianą zestawu pięciu kolejnych liczb nieparzystych. Ile jest równa suma
tych pięciu liczb ?
6 gru 09:34
5-latek: Pewnie piszemy sprawdzian
6 gru 09:47
Darth Mazut: Ale technika poszła do przodu... nawet bym nie pomyślał że ktoś to umieścił w czasie lekcji z
komy

to może lepiej byłoby zrobić zdjęcie i podać linka niż przepisywać to
6 gru 09:52
Daga: to nie sa zadania ze sprawdzianu prosilam tylko o pomoc
6 gru 11:15
wredulus_pospolitus:
a z czego są to zadania

i jakiej 'pomocy' od nas oczekujesz (rozwiązanie −−− czyt. gotowiec ... to nie jest 'pomoc')
6 gru 11:21
Janek191:
z.6
=============
z.7
14 x + 16 x = 30 x
więc
| | 14 x | | 14 | | 7 | |
P( B) = |
| = |
| = |
| |
| | 30 x | | 30 | | 15 | |
====================================
z.8
31, 33, 35, 37, 39
m
e = 35
S = 31 + 33 + 35 + 37 + 39 = 5*35 = 175
=================================
6 gru 12:08
Janek191:
z. 7
Poprawka − miało być prawdopodobieństwo wyciągnięcia kuli czerwonej, a nie białej
| | 16 x | | 8 | |
P( C ) = |
| = |
| |
| | 30 x | | 15 | |
==========================
6 gru 12:11