ciągłość funkcji
Cisowski : 1)Określ rodzaje nieciagłości podanej funkcji we wskazanych pkt
a)g(x)=(x2 −1)/(√x −1) ; dla x∊(0;1)U(1,+∞) i x=3 ; dla x=1
b)g(x)= (e1/x +2)/(e1/x +1), dla x≠0 i e, dla x=0
c) g(x)= (IxI+x)/x2, dla x≠0 i 0 dla x=0
d) g(x)=xarctg(1/x) dla x≠0 i pi/2 dla x=0
2)Dobierz parametry tak aby dana funkcja była ciągła
a)u(x)=sinx; dla IxI>=pi/2 i ax+b, dla IxI<pi/2
b)u(x)=bx, dla x<pi i sinx/(ax), dla x>=pi
c) u(x)= asinx+bsinx, dla IxI>pi/4 i 1+tgx, dla IxI=<pi/4
Bardzo prosze o pomoc gdzyż nie radze sobie z tym typem zadań
6 gru 09:03
Panko: np 2) a)
Aby f była ciągła w R to f ma być ciągła w x=−π/2 i x=π/2
( gdy x→π/2+) lim sinx =1 = ( gdy x→π/2−) lim (ax+b) ( czyli istnienie granicy w x=π/2
)
stąd 1= aπ/2 +b
( gdy x→−π/2−) lim sinx =−1 = ( gdy x→−π/2+) lim (ax+b) ( czyli istnienie granicy w
x=−π/2 )
stąd −1=a(−π/2)+b
układ 1= aπ/2 +b ⋀ −1=a(−π/2)+b ma rozwiązanie a=2/π ⋀ b=0
oraz
f(π/2)=u(π/2)=sin(π/2)=1 ,f(−π/2)=u(−π/2)=sin(−π/2)=−1
stąd f(π/2)=( x→π/2) lim f(x) =1 i f(−π/2)=( x→−π/2) lim f(x) =−1
6 gru 10:07