Pochodne
Aneta: Obliczyć pochodną funkcji:
f(x)=x3+x2/x2−4
Bardzo proszę o pomoc.
6 gru 02:34
6 gru 02:36
ICSP: ?
6 gru 02:37
asdf:
(x
3 + x
2)' = 3x
2 + 2x
(x
2−4)' = 2x
no i wzor:
6 gru 02:38
Aneta: To też tak postąpiłam i ostateczny wyniki:
f'(x)=x(x3−12x−8)/(x2−4)2
Tylko, że pochodna mi była potrzebna do zbadania przebiegu zmienności funkcji i nie wiem jak
wyznaczyć przedziały, bo x3−12x−8 ciężko rozłożyć. Jakieś propozycje?
6 gru 14:23
wredulus_pospolitus:
powiem tak ... ktos kto Ci dawał to zadanie zrobił niezłego byka ... albo Ty źle przepisałaś
na obecnym poziomie 1 roku studiów nie masz najmniejszych szans na wyznaczenie tych
pierwiastków
6 gru 14:31
Aneta: Okej dzięki, babka od ćwiczeń nie ma pojęcia co mamy na wykładach i to nie pierwszy raz jak nam
daje coś nieadekwatnego do poziomu.
7 gru 09:41