Dziedzina
Klaudia: Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=
√−x+
√x
| | √−4x2+3x+1 | |
f(x)= |
| |
| | √x2+8x+9 | |
Proszę o pomoc
6 gru 00:33
mikuś:
1/ tylko x=0
6 gru 00:36
5-latek: Co zaproponujesz w drugiej funkcji ?
6 gru 00:41
mikuś:
1/ −x≥0 i x≥0
x≤0 i x≥0 ⇒ x=0
6 gru 00:42
Radek:
x2+8x+9>0 i −4x2+3x+1≥0
6 gru 00:42
Klaudia: W liczebniku x∊<−14,1> ale w mianowniku wychodzi √28 z delty i nie wiem co dalej.
6 gru 00:45
Klaudia: bardzo proszę o pomoc.
6 gru 00:53
asdf:
w liczebniku

?
6 gru 00:56
5-latek: To nie wypada nic innnego robic tylko siasc i plakac bo delta nieladna wyszla
√28=2
√7
| | −8−2√7 | | −8 | | 2√7 | |
np x1= |
| = |
| − |
| =−4−√7 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
licz tak samo x
2
6 gru 00:59
mikuś:
√Δ= 2
√7 x
1= −4−
√7 , x
2= −4+
√7
x∊ (−
∞, −4−
√7) U ( 4+
√7,
∞)
| | 1 | |
i teraz wybierz część wspólną z przedziałem <− |
| , 1> |
| | 4 | |
i podaj odp ......
6 gru 01:00
Klaudia: wyliczyłam to x1 x2 wczesniej, ale pytam, bo przedział mi inny wychodzi niż w odpowiedziach
6 gru 01:04
Klaudia: dziękuje
6 gru 01:05