Proszę o pomoc
Pomocy: Zbadaj zbieżność szeregu.
nie wiem jak to się poskraca po rozpianu z kryterium d'Alemberta
5 gru 23:16
ICSP: a nie lepiej przez oszacowanie :
5 gru 23:25
Pomocy: no własnie w tym problem ze gubie się w tej minorancie i majorancie, wolałbym przez kryterium
d'Alemberta
5 gru 23:35
ICSP: | | 5 * 5n | |
an+1 = |
| |
| | 3 * 3n + 6 * 6n | |
| an+1 | | 5 * 5n | | 3n + 6n | |
| = |
| * |
| = |
| an | | 3 * 3n + 6 * 6n | | 5n | |
Dokończ
5 gru 23:39
Pomocy: skąd się wzięła (12)n +1 w liczniku ?
5 gru 23:53
ICSP: Podzieliłem licznik i mianownik przez 6n
Tak samo jak to się robiło w przypadku granic
5 gru 23:57
Pomocy: ok to myśle ze juz bede wiedział, wielkie dzięki
5 gru 23:59
Pomocy: | | 5 | |
Wynik wyszedł |
| dobrze  |
| | 3 | |
6 gru 00:23
6 gru 00:24
Pomocy: potem wyciągnąłem przed nawias 12n i wyszło
56* (1+ 1/12n) i w mianowniku (12 + 1/12n)
6 gru 00:30
ICSP: ale przecież liczysz granicę.
6 gru 00:31
Pomocy: no tak... dobra juz kumam

wielkie dzięki
6 gru 00:32