Działania logarytmiczne z wykorzystaniem wartości bezwzględnych.
fdsf: 2log2x +|log2x|=3
jak to mam zacząć ?
najbardziej o tą bezwzgledność ?
5 gru 23:09
5-latek : no jesli liczba logarytmowana ma byc x>0 to jak ja opuscisz
5 gru 23:16
fdsf: hmm,
nie mam wlasciwie zielonego pojęcia , jeszcze nie robiłem działań , jedynie takie jak np.
|log2x|=5
5 gru 23:19
ZKS:
2log2x + |log2x| = 3
Dla x ∊ (0 ; 1)
2log2x − log2x = 3
log2x = 3 ⇒ x = 8 ∧ x ∊ (0 ; 1) ⇒ sprzeczność
dla x ∊ [1 ; ∞)
2log2x + log2x = 3
3log2x = 3
log2x = 1 ⇒ x = 2 ∧ x ∊ [1 ; ∞) ⇒ x = 2.
5 gru 23:25
fdsf: Dziekuje Bardzo już rozumiem

, i te przedziały są zawsze dla bezwzglednosci w logarytmach ?
x(0 ;1)
oraz
x [1;
∞)

?
5 gru 23:29
fdsf: dobra juz rozumiem xD
5 gru 23:32
ZKS:
A co już chcesz się nauczyć na pamięć? Muszę Cię zmartwić ale nie.
Przykładowo dla |log2(x − 1)| będą już inne przedziały.
5 gru 23:33
fdsf: nie dobrze juz rozumiem

jestem typem który bedzie robić 5godzin ale jesli bedzie wiedzial co jak dlaczego , analizując
każdą liczbe,wzór , zaleznosci
5 gru 23:36
ZKS:
Właśnie o to chodzi aby zrozumieć a nie uczyć się na pamięć.
5 gru 23:37
fdsf: Otóż to

Dziękuje ponownie .
Dobranoc
5 gru 23:42
ZKS:
Na zdrowie. Dobranoc.
5 gru 23:42
pigor: ..., no to jeszcze ja zrobię do swojej "szuflady"
tak :
2log2x +|log2x|=3 i (*)
x>0 ⇒
⇒ (log
2x ≥0 i 3log
2x=3) lub (log
2x <0 i log
2x=3) ⇔
⇔ (x≥2
0 i log
2x=1) lub (x<2
0 i x=2
3) ⇔
⇔ (x≥1 i x=2
1) lub (x<1 i x=8), stąd i z (*) ⇔ x=2 lub x∊∅ ⇔
x=2. ...
5 gru 23:45