Planimetria
Melfior: 1. Ile trójkątów różnobocznych można utworzyć z odcinków: 2cm, 3cm, 4cm, 5cm
2. W pewnym trójkącie miary kątów wew. pozostają w stosunku 2:3:4. Trójkąt jest:
a) równoboczny
b) rozwartokątny
c) prostokątny
d) ostrokątny różnoboczny
5 gru 22:58
mikuś:
2/ 2α+3α+4α= 180o
9α=180o ⇒ α=20o
to jego kąty mają miary : 40o, 60o, 80o jaki to trójkąt ?
odp........
5 gru 23:08
Janek191:
z.1
1) 2, 3, 4
2) 2, 4, 5
3) 3, 4, 5
Odp. 3
========
z.2
Odp. d)
2 + 3 + 4 = 9
180o : 9 = 20o
α = 2*20o = 40o
β = 3*20o = 60o
γ = 4*20o = 80o
5 gru 23:08
5-latek : Dostal odpowiedz zeby mogl sie spokojnie polozyc spac a nie szedl rano do kszkoly ze stresem
5 gru 23:11