Zadanie tekstowe z zastosowaniem równań wymiernych
nina: Motorówka przepłynęła 54 km z prądem rzeki i 42 km pod prąd w tym samym czasie w którym
przepłynęła 96 km na wodzie stojącej. Oblicz średnią prędkość motorówki w wodzie stojącej
jeżeli wiesz że średnia prędkość rzeki była równa 3 km na godzine
5 gru 22:34
nina: Bardzo proszę o pomoc jak to zadanie rozwiązać
5 gru 22:47
Janek191:
v
1 − średnia prędkość własna motorówki
v
2 − prędkość nurtu rzeki
Mamy
| | 54 | | 54 | |
t1 = |
| = |
| |
| | v1 + v2 | | v1 + 3 | |
| | 42 | | 42 | |
t2 = |
| = |
| |
| | v1 − v2 | | v1 − 3 | |
t
1 + t
2 = t
zatem
| 54 | | 42 | | 96 | |
| + |
| = |
| |
| v1 + 3 | | v1 − 3 | | v1 | |
| 54*( v1 − 3) + 42*(v1 + 3) | | 96 | |
| = |
| |
| ( v1 + 3)*( v1 − 3) | | v1 | |
| 54 v1 − 162 + 42 v1 + 126 | | 96 | |
| = |
| |
| v12 − 9 | | v1 | |
96 v
12 − 36 v
1 = 96 v
12 − 864
36 v
1 = 864
v
1 = 24
=================
5 gru 22:54
mikuś:
v −− średnia prędkość motorówki w stojącej wodzie, v>3
| 54 | | 42 | | 96 | |
| + |
| = |
| /: 6 |
| v+3 | | v−3 | | v | |
v=.......
5 gru 23:03
nina: Dziękuję bardzo
5 gru 23:14