Dla jakiej wartości parametru..
Maths: Rozwiązanie metodą graficzną: dla jakiej wartości parametru p równanie |x+1|+|2+x|=p ma dwa
różne rozwiązania?
5 gru 22:31
Darth Mazut: Rozpatrzmy 3 przypadki:
1) x ≤ −2
wtedy f(x) = −x − 1 −2 −x = −2x − 3
2) x ∊ (−2;−1)
wtedy f(x) = −x−1+2+x = 1
3) x ≥ −1
wtedy f(x) = x+1 + 2 +x = 2x + 3
rysujesz taką posklejaną funkcję i określasz dla jakiej poziomej prostej p przetnie Ci wykres
funkcji w 2 miejscach.
5 gru 23:10
Maths: Dziękuję!
5 gru 23:34
pigor: ... lub jak graficzną , to rysujesz wykres funkcji L(x)= |x+1|+|x+2|
i łatwo stwierdzasz, że proste y=p przecinają wykres funkcji L w 2−óch
różnych punktach ⇔
p∊(1;+∞) − szukany zbiór wartości parametru p. ...
6 gru 00:21
Darth Mazut: pigor trochę już przeginasz... albo Cię źle zrozumiałem albo kazałeś właśnie mu narysować z
pamięci wykres funkcji L(x) = |x+1| + |x+2|. Wnioskując po zadaniu jest to poziom liceum, a
tam uczeń niekoniecznie musi wiedzieć jak strzelić sobie taką funkcję bez dzielenia na
przedziały... tak naprawdę napisałeś to co ja tylko pominąłeś 1 krok rozdzielenia tego, który
to ułatwia o.O
6 gru 01:19
pigor: ..., nic nie przeginam; dobrze, że ty masz swoje zdanie, a ja swoje ;
a więc twierdzę, że
do narysowania L−ewej strony równania wcale nie potrzeba wolfra ..,
a na rozszerzeniu uczeń zapewne musi umieć od ręki narysować y=|x+1| i y=|x+2|
i dodać w pamięci np. 4 rzędne obu wykresów, aby wyciągając odpowiednie
wnioski narysować dokładny wykres "mojej" funkcji L(x) ... i tyle
6 gru 13:44
wredulus_pospolitus:
Darth
a co to za filozofia narysować |x+1| + |x+2| 'z pamięci'

przeciez może rysować sobie etapami, jeżeli nie jest wprawiony ... a chyba proste i 'odbijanie'
potrafi
6 gru 13:50
Darth Mazut: tak się akurat składa że byłem na rozszerzonym i uczeń wcale nie musi umieć narysować z pamięci
takiej funkcji...
btw. wynik z matury rozszerzonej miałem powyżej 90% więc wiem ile trzeba umieć żeby zdać...
6 gru 14:09
wredulus_pospolitus:
jezu ....'nie MUSI umieć' ... tu nie chodzi co MUSISZ umieć ale co POWINIEN potrafić zrobić
człowiek, który rozumie dany temat.
to jak na maturze nie MUSISZ znać jakiegoś wzoru trygonometrycznego, to nie oznacza, że go nie
powinien znać
6 gru 14:11
Darth Mazut: no to spójrz chociaż na pytanie jakie zadał... pyta się dla jakich parametrów p... to chyba wie
że ciągnie tę poziomą prostą i sprawdza gdzie ma przecięcia w 2 miejscach... czyli wynika
chyba z tego jasno że problem miał z narysowaniem wykresu... to co to za pomoc jak mu
napiszecie "narysuj wykres" ten który miał dany już w pytaniu
6 gru 14:14
wredulus_pospolitus:
Darth ... już nie przesadzajmy ... bo idąc tym tropem ... Twoje dzieci nie będą potrafiły
tabliczki mnożenia bo "przecież na maturze są kalkulatory" ... baaa kalkulatora obsługiwać nie
będą potrafić bo "przecież na maturze są komputery z czytnikiem myśli" (ot takie sci−fi mi sie
urodziło

)
6 gru 14:14
Darth Mazut: nie wiem co Twoja odpowiedź ma wspólnego z tym na co właśnie zwróciłem uwagę... zadanie może
sprawiać 2 trudności, albo ktoś nie wie jak narysować wykres, albo nie wie jak wyznaczać
rozwiązania dla parametru p. Założyliśmy że to drugie jednak umie, jaką więc udzielacie pomoc
skoro karzecie narysować wykres, który jest podany w pytaniu... To by kolega tego nie
umieszczał gdyby ot umiał chyba?
6 gru 14:22
wredulus_pospolitus:
Darth po pierwsze ... ja tylko stwierdziłem, że nie jest problemem narysowanie |x+2| + |x+1|
dla każdego kto potrafi narysować proste i 'odbijać'.
Natomiast kolejne wpisy tyczyły się przesłania 'tego nie wymagają na maturze' −−− na który
zareagowałem tak samo jakby ktoś napisał "jestem dyslektyk więc mogę pisać jórz".
To jest usprawiedliwianie czyjegoś braku przygotowania i przerobienia danego materiału.
6 gru 14:26
Darth Mazut: idąc tym tropem to granic ciągów, funkcji, liczb zespolonych itd. też nie wymagają na maturze,
ale każdy powinien to umieć tylko dlatego, że Twoim zdaniem po prostu powinien tak?
To rozumiem że jesteś obecnie w liceum/technikum i umiesz machnąć taki wykres z pamięci, no
chyba że jesteś studentem i wymagasz od innych czegoś czego nie każdy musi umieć...
6 gru 14:30
wredulus_pospolitus:
Jak byłem w liceum to taki wykres potrafiłem machnąć 'na etapy' ... czyli w 30 sekund
nie wymagam aby ktoś robił to równie szybko ... ale żeby miał chociaż 'wizję' jak to zrobić ...
nie ma wizji => nie potrafi wartości bezwzględnych => jedyne co może zrobić to bezmyślnie
wyuczyć się schematu i w ten sposób zrobić zadanie na maturze, która aż kipi schematami
Nie twierdze, że schematy są złe ... baaa ... jak ja zdawałem maturę to także miałem schematy,
których się trzymałem ... pamiętam jak przez semestr tłukliśmy przebiegi zmienności funkcji,
tak że przebieg 'machałem' w 15 minut (gdzie przewidywany czas był 45min ... a pierwsze
przebiegi i po 1h 30min się robiło), mając przed oczami kształt wykresu jeszcze przed
wyznaczeniem asymptot.
Twierdzę jednak, że ktoś kto nie potrafi narysować wykresu to człowiek, który nie rozumie
zagadnienia (idei) wartości bezwzględnej ... maturzysta (z założenia) potrafi dane
zagadnienie, a więc także potrafi narysować (gdyby zaszła taka konieczność)
6 gru 14:37
Darth Mazut: "Jak byłem w liceum to taki wykres potrafiłem machnąć 'na etapy'" − to nie rozumiem skąd ten
brak wyrozumiałości...
moim zdaniem po prostu jak ktoś nie umie narysować takiej funkcji to próba pomocy poprzez
napisanie żeby taką funkcję "po prostu narysował" jest śmieszna...
6 gru 14:48
wredulus_pospolitus:
toć ja od samego początku piszę o rysowaniu 'na etapy'
6 gru 15:04
pigor: ..., no cóż,
jeśli moje napisanie ... "po prostu narysował" jest dla ciebie śmieszne, to
świadczy o tym jak mało was nauczyli na tym rozszerzeniu , co z kolei jest ...

.
6 gru 15:15
Darth Mazut: pigor, proszę Cię czytaj ze zrozumieniem... jest dla mnie śmieszne z tego powodu że kolega po
prostu z tym właśnie miał problem (moim zdaniem), pomaganie mu poprzez przepisanie wyrażenia z
pytania jest bezsensu.... przecież on umie czytać i wiem że ma to narysować..., i nie wiem
dlaczego mieszasz w to mój zasób wiedzy? Jakaś zaczepka słowna? ehh...
6 gru 15:21
pigor: ., no dobra, zgoda, to już wiem, że na rozszerzeniu można nie umieć
dodawać rzędnych prostych ... :

"kawałkami" równoległych, a szkoda,
więc przesadziłem z tym swoim ... "prosto"; przepraszam więc za swoją − ja
to nazwać − może ignorancję
6 gru 16:10