mmm
syrenka00838: o jaki wektor nalezy przesunąć wykres funkcji f(x) = 5x+1−6 aby otrzymać wykres funkjci g(x)
= (1/5)3−x−4
5 gru 22:19
Janek191:
f(x) = 5
x + 1 − 6
| | 1 | |
g(x) = ( |
| ) 3 − x − 4 = 5 x − 3 − 4 |
| | 5 | |
→
v = [ 4; 2 ]
5 gru 22:33
Janek191:
spr.
x' = x + 4 ⇒ x = x' − 4
y' = y + 2 ⇒ y = y' − 2
Wstawiam za x i za y do wzoru y = 5 x + 1 − 6
Mamy
y' − 2 = 5 x' − 4 + 1 − 6
y' = 5x' − 3 − 6 + 2
y' = 5 x' − 3 − 4 ; po opuszczeniu primów otrzymamy
y = 5 x − 3 − 4
czyli
g(x) = 5 x − 3 − 4
5 gru 22:38