Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
Wojtek: x|x| + |2x−3|=4
5 gru 22:16
Wojtek: Jak sobie poradzić z x przy |x| ?
5 gru 22:22
5-latek : x≥0 to |x|= ile teraz x<0 to |x|= ile
5 gru 23:47
pigor: ..., tu...

niestety przedziałami np. tak : x=0 lub x=
32, a więc
x|x|+|2x−3|=4 ⇔
⇔ (x<0 i −x
2−2x+3=4) ∨ (0≤x<
32 i x
2−2x+3=4) ∨ (x≥
32 i x
2+2x−3=4) ⇔
⇔ (x<0 i x
2+2x+1=0) ∨ (0≤x<
32 i x
2−2x+1=2) ∨ (x≥
32 i x
2+2x+1=8) ⇔
⇔ (x<0 i (x+1)
2=0) ∨ (0≤x<
32 i (x−1)
2=2) ∨ (x≥
32 i (x+1)
2=8) ⇔
⇔ (x<0 i x+1=0) ∨ (0≤x<
32 i |x−1|=
√2) ∨ (x≥
32 i |x+1|=2
√2) ⇔
⇔ (x<0 i x= −1) ∨ (0≤x<
32 i x−1=±
√2) ∨ (x≥
32 i x+1=2
√2) ⇔
⇔ x= −1 ∨ (0≤x<
32 i x=1±
√2) ∨ (x≥
32 i x=2
√2−1) ⇔
⇔ x= −1 ∨ x∊∅ ∨ x=2
√2−1 ⇔
x∊{−1, 2√2−1} . ...
6 gru 00:07